Distribució binomial

per Software DELSOL

La distribució binomial és una distribució de probabilitat discreta que ens diu el percentatge en què és probable obtenir un resultat entre dos possibles en realitzar un número n de proves.

La probabilitat de cada possibilitat no pot ser més gran que 1 i no pot ser negativa.

En aquestes proves haurem de tenir només dos resultats possibles, com en llançar una moneda que surti cara o creu o en una ruleta francesa que surti vermell o negre.

Cada experiment és independent dels altres que fem i no influeix en les probabilitats dels següents, en cadascun la probabilitat que se de un dels dos resultats serà exactament la mateixa.

Per exemple, si llancem un dau la possibilitat que el resultat sigui parell (2, 4 o 6) o imparell (1, 3 o 5) serà exactament la mateixa si el dau està ben equilibrat, el 50% i per moltes vegades que ho llancem la probabilitat, en cadascuna d'aquestes vegades, continuarà sent el 50%.

En la distribució binomial tenim tres variables:

  • n és el nombre de vegades que repetim l'experiment.
  • p és un dels dos resultats al qual anomenarem èxit.
  • q és l'altre resultat possible al qual anomenarem fracàs.

Com a p i q són els dos únics resultats possibles, entre els dos el seu percentatge ha de sumar un pel que p=1-q.

Per a fer l'experiment el primer que hem de fer és definir p, és a dir, en l'exemple del dau definir si èxit o p és que surti un nombre parell o imparell; a partir d'aquí, q serà l'altra possibilitat.

Un altre exemple: suposem que anem amb pressa pel carrer i volem prendre un taxi, calcularem la probabilitat que el pròxim taxi que passada estigui lliure o ocupat. Com avui està plovent és molt probable que estigui ocupat. Assignarem a la probabilitat que estigui lliure un 15% (és a dir, 0,15). Si definim p o èxit com la probabilitat que estigui lliure la que estigui ocupat serà q que, en ser 1-p serà 1-0,15, és a dir 0,85 o, dit en percentatge, el 85%

Així, si volem saber la probabilitat que un resultat ocorri determinades vegades utilitzarem aquests percentatges.

Per exemple, si observem que passen deu taxis i volem saber la probabilitat que tres d'ells estiguin lliures la fórmula seria:

On P és la probabilitat que tres taxis dels deu estiguin lliures, r les vegades que volem calcular que estiguin lliures, en aquest cas tres, p el percentatge d'èxit, en aquest cas 0,15, elevat a r, que hem vist abans, per q (el percentatge de fracàs que, en aquest cas és 0,85) elevat a n menys r; n sobre r es calcula utilitzant números factorials.

Nou comentati

Software DELSOL es compromet amb la privacitat de les teves dades.

T'expliquem de manera resumida com tractarem les teves dades personals.

Qui és el Responsable del tractament de les teves dades?

Software del Sol, S.A., amb NIF nombre A-11682879 i adreça en Geolit, P. Tecnològic. C/ Les Viles 9. 23620. Mengíbar (Jaén). Adreça de correu electrònic: info@sdelsol.com.

Amb quina finalitat tractem les teves dades personals?

Tractem la informació que ens facilites amb la finalitat de prestar-te el servei sol·licitat i realitzar la facturació del mateix.

Si ho acceptes, també podrem usar-los per enviar-te informació, promoció i publicitat dels nostres productes i serveis i millorar així la teva experiència com a client.

¿Per quant temps conservem les teves dades?

Les dades personals que ens proporcionis es conservaran mentre es mantingui la relació comercial i/o no sol·licitis la supressió dels mateixos.

Quina és la legitimació per al tractament de les teves dades?

La base legal per al tractament de les teves dades està basada en el consentiment que et sol·licitem en recaptar aquestes dades i/o en la necessitat de comptar amb els mateixos per processar les teves comandes i complir amb els compromisos que adquirim amb tu per contracte.

Comunicarem les teves dades a tercers?

No, tret que la llei ens obligui.

Quins són els teus drets quan ens facilites les teves dades?

Tens dret a obtenir confirmació sobre si en Software del Sol, S.A. estem tractant les teves dades personals, per tant, tens dret a accedir a les teves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió quan les dades ja no siguin necessaris.

Si vols conèixer amb més detall com tractem les teves dades consulta la nostra Política de Privacitat.

On estem

Geolit, Parque Científico y Tecnológico
Edificio Software DELSOL · 23620
Mengíbar · Jaén

Centraleta: 953 22 79 33
Comercial: 953 21 41 00

Àrea Comercial

  • Distribuïdors
  • Col·laboradors
  • Preguntes freqüents

Atenció al Client

  • Suport tècnic
  • Zona privada
  • Utilitats

Software DELSOL

  • Sobre Software DELSOL
  • Descarrega-ho gratis
  • Responsabilitat social
  • Treballa amb nosaltres
  • Resultats enquestes 2018
  • Butlletí DELSOL
  • Contacte

Polítiques

  • Política de Gestió
  • Política de Privacitat
  • Política de Seguretat
  • Termes d'ús generals de NUBE10
  • Condicions Generals de Contractació
  • Política de Cookies
Idioma
Microsoft Partner
Aenor 27001
Aenor 9001
iQnet
iQnet Sr10
Confianza ONLINE
  • linkedin
  • youtube
Utilitzem cookies pròpies i de tercers d'anàlisi d'ús i mesura per millorar la experiència d'ús i contingut de la nostra web, et recomanen acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació. Recorda que pots modificar aquesta configuració.